7 Nisan 2012 Cumartesi

Pierre Duka diyeti

Fransız beslenme uzmanı Pierre Duka’nın adıyla özdeşleşmiş olan Dukan diyetinin tüm Fransız kadınlarınca bilinen uzun bir geçmişi vardır.
Çok merak edilen dukan diyetini biraz anlatmaya çalışalım.
Dukan diyeti, tümüyle proteinli besinleri içeriyor. Et ve süt ürünleri, balık ve özellikle kümes hayvan etini içermektedir. Diyet ilk aşamasında biraz sıkıcı gelebilir. Nedeni ise ilk 7-10 gün yalnız balık, yumurta, et ve yağsız süt ürünlerini tüketiyorsunuz. İlk 5 gün içinde 3 kilo vermeniz çok normal.
Ağız kokusu ve kuruluk çekerseniz merak etmeyin, daha çok su içmeye gayret gösterin. Hazımsızlık problemi yaşarsanız yulaf kepeğinize bir çorba kaşığı buğday ilave ediniz.
Artık dukan diyetinin en güzel adımına geldiniz. İşte bu noktadan sonra artık istediğiniz zaman istediğiniz kadar yiyebilirsiniz, tabi bazı şartları var.
Dukan diyetinin adımları;
1. adım: İlk 7-10 gün yalnız protein tüketiyorsunuz. (Et, balık ve yağsız süt ürünleri)
2. adım: Yalnız “sebze ve protein günleri” ve yalnız “protein günleri”. Yani sebze günlerinde sınırsız sebze tüketebilirsiniz.
3. adım: Her gün protein ve sebze. Ancak az miktar meyve dilim ekmek ve peynir tüketebilirsiniz. Buna ilaveten haftada 1-2 gün karbonhidratlı ürünler yiyebilirsiniz. İşte en güzel kısmı da geldi. Haftada iki kere olmak üzere istediğiniz her şeyi tüketebiliyorsunuz.
4. adım: Bu adımda tek şart her perşembe günü mutlak protein tüketmelisiniz. Bunun yanında canınız ne çekiyorsa hiçbir kısıtlama olmadan tüketebilirsiniz.
Protein aşamasının kurallar listesi;
1. Yağlı kısımlarından olmamak kaydıyla sığır ve dana eti yiyebilirsiniz. Kuzu eti kesinlikle tüketilmemeli. Eti ızgarada, fırında pişirilmiş ya da haşlanmış olarak yiyebilirsiniz. Çok az yağ ile kızartarak tüketebilirsiniz. Köfte de tüketebilirsiniz, fakat kıymayı yumurta, gebre otu ve çeşitli baharatlar ile karıştırmalısınız.
2. Derisini soyarak tavuk ve hindi eti tüketebilirsiniz. Fakat kanatları haricinde kalan kısımları yiyebilirsiniz.
3. Az yağlı ya da yağsız jambon yiyebilirsiniz. Şarküteri ürünleri, pişmiş ya da tütsülenmiş jambon yemeyin, çünkü bu şekilde çok yağlıdırlar.
4. Sığır eti, dana eti ve tavuk ciğeri yiyebilirsiniz.
5. Balığın her türünü tüketebilirsiniz, taze, dondurulmuş, tütsülenmiş, konserve, kurutulmuş halde yiyebilirsiniz. Fakat yağda ya da herhangi bir yağlı ürün ile pişirilmemiş şekilde.
6. Tüm kabuklu deniz canlılarını yiyebilirsiniz.
7. Yüksek kolestrol probleminiz yoksa günde iki yumurtadan daha fazlasını tüketebilirsiniz. Eğer varsa, haftada üç ya da dört yumurta sarısını tüketebilirsiniz. Yumurtanın beyazı yasak!
8. Kesinlikle yağsız olmak koşuluyla süt ürünleri; yoğurt, süzme peynir ve yine yağsız süt tüketebilisiniz. Sade yoğurt ya da hindistan cevizi, vanilya, limon katkılı yoğurt istediğiniz kadar! Ancak yağsız yoğurt veya meyveli yoğurdu gün içerisinde en fazla 2 kere tüketmelisiniz.
9. Tatlandırıcılar, sirke, baharatlar, şifalı otlar, sarımsak, soğan, salatalık, limon suyu (içerek değil, yalnız yiyeceklere katarak), hardal, tuz (az miktarda), yine az miktarda şekersiz doğal ketçap, şekersiz sakız yasak değil.
İlave olarak uygulamanız gerekenler;
- Tokluk hissetmek için günde en az 1,5 litre su içmelisiniz. Çay, kahve ve diyet içecekleri de içebilirsiniz.
- Günde 1,5 çorba kaşığı yulaf kepeği (örneğin, yoğurdun üstünde ya da pankekin içinde) tüketmelisiniz.
- Hızlı tempoda 20dk’lık günlük yürüyüşler yapmalısınız.
- Kesinlikle tüm sıvı yağlar ve terayağlarından uzak durmalısınız.
Sebze diyeti;
Pazartesi ve perşembeleri olmak üzere haftada 2 gün sadece protein günleri, diğer günlerde ise sebze ile birlikte protein tüketerek geçirebilirsiniz.
Et ya da balıkla birlikte yiyebileceğiniz; çiğ, buharda pişmiş, haşlanmış ya da folyo ile fırında pişirilmiş sebzeler şunlar: enginar, kuşkonmaz, patlıcan, brokoli, lahana, kereviz, kabak, radika, rezene, salatalık, mantar, balkabağı, marul, turp, kuzukulağı, soya fasulyesi, ıspanak, domates.
Yukarıda yer verilen ürünleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz, fakat hızlı sonuç almak için yemek yemenize az bir süre kala bu yiyecekleri tüketerek doygunluk hissi alabilirsiniz.
Önemli!
Havuç ve pancarıda bu listeye dahil edebilirsiniz fakat karbonhidrat ihtiva ettiklerinden dolayı hergün tüketmeyiniz. Diyet süresince yine karbonhidrat içeren patates, pirinç, fasülye, mısır ve mercimek gibi ürünlerden uzak durun.
Tipik sebze ve protein günü diyeti:
Kahvaltı: Kahve (yağsız süt ve tatlandırıcı ile) ya da çay (tatlandırıcı ile),225 gram kadar yağsız peynir ya da yoğurt, bir dilim hindi eti, tavuk ya da jambon, bir adet haşlanmış yumurta.
Ara öğün: Bir küçük yoğurt ya da 115 gram kadar yağsız peynir.
Öğle: Mantar, ton balığı, kremalı kahve.
Ara öğün: Bir dilim jambon ya da somon balığı, yulaf kepeği ile yapılmış pankek (2 çorba kaşığı yulaf kepeği eklemek yeterli).
Akşam: Kabak çorbası, sığır eti kebabı, süt ve yumurtadan yapılmış muhallebi gibi bir tatlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder